I don’t know about your country but rhubarb cake is such a thing here in Germany. Unfortunately fresh rhubarb is only available for a limited period of time. The advantage: Rhubarb makes me get creative in the kitchen every single year because I try to integrate it in almost every meal…rhubarb nice cream should be nice…sorry this was just me brainstorming 😀
However, today I will share a classic German rhubarb cake recipe with you guys. It actually is a healthier version of it without any refined sugar and only a tiny little bit of oil added.
Still the result is super fudgy and tasty and absolutely easy to prepare….and eaten up far too fast 🙂
Recipe:
1 cake (24-26 cm ∅ springform)
Ingredients
400 g spelt flour (type 630)
500 g fresh rhubarb stalks
50 g coconut blossom sugar
15 g xylitol
vanilla extract
1 package of baking powder
30 g plant oil (coconut or rap seed oil)
250-300 ml oat milk
coconut oil for greasing the baking tin
Instructions
- peal rhubarb and cut into pieces
- preheat your oven to 180º
- in a bowl mix flour, sugar and baking powder
- add vanilla, oil and plant milk and knead into a dough
- pour some of the dough on the bottom of the greased baking tin
- add half of the rhubarb pieces on top and cover with the remaining dough
- top with rhubarb again and sprinkle it with some coconut sugar if you like. It caramelizes while baking and just tastes AMAZING!
- bake for 55-60 minutes and ENJOY!
Please tag me with #julisnomnoms and @clean_body_ if you remake one of my recipes. I would love to see/share your creations ❤
Lots of love,
Julia

Saftiger und fettarmer Rhabarberkuchen
Heute wird es saisonal! Denn ich LIEEEEBE Rhabarber! Die kurze Zeit, in der er frisch verfügbar ist, muss man ausnutzen und das seltsame, super leckere Grün in allen möglichen Gerichten integrieren und verstecken 🙂
Heute geht es aber erstmal um den Klassiker: Rhabarberkuchen! Allerdings in einer abgespeckten und gesünderen Version- ohne raffinierten Zucker und relativ fettarm, aber dennoch super saftig, schön speckig (so mag ich Kuchen!!!) und zudem leicht in der Zubereitung….und leider viel zu schnell aufgefuttert 🙂
Rezept
1 Kuchen, gängige Springform (24-26 cm ∅)
Zutaten:
400 g Dinkelmehl 630
500 g Rhabarber
50 g Kokosblütenzucker
15 g Xylitol/ Xucker
Vanille (alternativ weniger Kokosblütenzucker und 1 Päckchen Vanillezucker)
1 Päckchen Backpulver
30 g Pflanzenöl (Kokos- oder Rapsöl)
250-300 ml Hafermilch
Koksöl für die Form
Zubereitung
- Rhabarber schälen und in Stücke schneiden
- Backofen auf 180 Grad Ober-/Unterhitze vorheizen
- Mehl, Zucker, Vanille, Backpulver mischen
- Öl und Milch zugebend und mit Knethaken/Küchenmaschine zu einem Teig verarbeiten
- Etwas Teig auf den Boden der gefetteten Springform geben
- Die Hälfte der Rhabarber Stücke darauf verteilen und wiederum mit Teig bedecken
- Nochmal mit restlichem Rhabarber toppen…muss nicht so grafisch ausschauen wie bei mir 😉
- Gerne noch etwas Zucker/Vanillezucker über den Rhabarber streuen. Dieser karamellisiert und das fertig gebackene Ergebnis riecht nicht nur himmlisch, sondern schmeckt auch so 🙂
- Kuchen ca. 55-60 Minuten backen
Viel Freude und Genuss beim Ausprobieren.
Ich freue mich riesig, wenn ihr eines meiner Rezepte nachmacht und teilt und mich mit #julisnomnoms und @clean_body_ markiert, damit ich es auch nicht übersehe und mit meiner Community teilen kann!
Ganz viel Liebe an euch ❤
Xx Julia
